Er zijn veel kwaliteitsverschillen tussen pianobanken. Kwaliteit binnen de houtsoorten, de lak, het mechaniek en zelfs de poten loopt erg uiteen. Een kwalitatief goede bank is belangrijk voor een goede zithouding en kraakt niet.
Er zijn betere houtsoorten, deze zijn zwaarder, bijvoorbeeld beukenhout of tropisch hardhout. De pianobank is daardoor stabieler, heeft meer draagvermogen en heeft een betere ondergrond voor de lak. De lak kan van verschillende kwaliteit zijn. Ook ziet de bank er een stuk mooier uit, vooral na enige tijd, als deze meerdere keren is gelakt. Dit verschilt van enkele lagen lak tot wel zes keer gelaagde lak bij betere banken. Verder maakt de kwaliteit van de poten verschil. Geschroefde poten gaan sneller kraken dan verlijmde poten, aan de buitenkant is dit verschil niet te zien.
Zwart velours betekent dat de zitting van een soort stof is gemaakt die erg op fluweel lijkt. Verder is vinyl mogelijk als zitting. Bij banken in een iets hogere klasse wordt meestal skai (kunstleer) gebruikt. Daarna komt leer, ook wel echt leer genoemd en daarna kalfsleer.
Verder zijn er ook hydraulische pianobanken. Er zijn modellen die er industrieel uitzien, deze zijn meer van metaal, en klassieke pianobanken. De klassieke pianobanken die hydraulisch zijn, zitten in de hogere kwaliteitsklasse.